گزارشی از مرکز ((پاسخ به سؤالات)) پژوهشگاه علوم وفرهنگ اسلامی دفتر تبلیغات اسلامی
تلفن ها یکی ، یکی زنگ میخورند. اپراتور (تلفنچی) با فشاردادن دکمهای آن سوی خط را به یکی از بخشها وصل می کند: ((سلام ! آقای از تهران پشت خط هستند)) ؛ (( خانمی دربارة مفهوم یک روایت سؤال دارند،...)) ؛((یکی از برادران اهل سنت پشت خط هستند،...)) ؛((خانم با عرض معذرت ، بخش استخاره هنوز مشغول هستند ؛اگر ممکنِ چند دقیقه دیگه تماس بگیرید !...)) ...))... وتلفنها همچنان زنگ میخورد وهمه پاسخ به آنها سالن را پرمیکند .
اینجا ساختمان ((پاسخ به سؤلات دینی )) است که در دوطبقه ودر همسایگی ساختمان بزرگ پژوهشگاه علوم وفرهنگ اسلامی دفتر تبلیغات و البته زیر نظر همین نهاد برپا شده است . طبقهی اول بخش اداری است وطبقه دوم ، سالن کار گروههای پژوهش وپاسخ به سؤالات تلفنی وکتبی مخاطبان است.
مرکزی باقدمت 23سال
مرکز (( مرکز پاسخ به سؤالات دینی )) از سال 1362 وبا شکلگیری دورنمایی فرهنگی و رسالت تبلیغی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم تشکیل شده است که وظیفه پاسخ به شبهات دینی،اعتقادی و روانشناختی مردم است ؛ مردمی که این روزها ،دین واعتقاد قلبی به آن را یکی از تکیهگاههای اصلی خود برای رسیدن به امنیت روانی وآرامش خاطر میدانند.
تشکیل گروههای پژوهشی
با توجه به گستردگی قلمرو معارف اسلامی وتنوع وگوناگونی پرسشها وشبهات مخاطبانی که چه ازطریق تلفن با این مرکز در ارتباط هستند،کار گروههای پژوهشی با موضاعات ((فلسه وکلام ))،((فقه))،((اخلاق وتربیت اسلامی )) ،((تاریخ وسیره ادیان)) و((قرآن وحدیث )) دراین مرکز تشکیل شده است .
کار گروههای نظاممند ومنسجم
هریک از گروههای پنجگانه این مرکز ، از یک مدیر گروه وچند محقق تشکیل شده است که پرسشها به تناسب ارتباط باآنها به گروههای تخصصی مذکور تحویل داده میشود.سؤالات پس از آمادهسازی محققان ، توسط مدیر گروهها ومدیر پژوهش بخش ، ارزیابی و اصلاح می شود واز طریق پست دستی والکترونیکی ویا تماس تلفنی در اختیار مخاطبان قرار میگیرد.
حداقل سطح تحصیلی پژوهشگران ، کارشناسی ارشد است
با توجه به حساسیت روند آماده سازی وپاسخ دهی به سؤالات وکاستن از درصد خطا، بویژه در تماسهای تلفنی – که حضور ذهن بیشتر میطلبد- این مرکز باجذب وبه کارگیری طلبههای فاضل وعموماً جوان که بیشتر آنها در مقاطع کارشناسی ارشد ودکتری یکی از رشتههای دانشگاهی فلسفه ، روان شناسی وجامعهشناسی تحصیل کردهاند ، از پشتیبانی علمی بسیار خوبی برخورداراست.
تکمیل وویرایش نهایی نرم افزاری موضوعی سؤالات روبه پایان است
سیدمحمد اکبریان ، مدیر اجرایی این مرکز با اشاره به بایگانی وآرشیو بیش از 20 هزار پرسش وپاسخ دینی ،در طی این 23سال ،اظهار امیدواری میکند با پایان یافتن ویرایش ومراحل نهایی نرم افزاری که برمبنای همین مکتوبات فراهم شده است ، نرم افزاری جامع ، عرضه عموم برسد.
مدیر اجرایی این مرکز ، بااشاره به همکاری ((ستادپاسخگویی)) دفتر تبلیغات اسلامی ، در تهیه وتنظیم این نرم افزار همچنین از حجم خلاصه شدهی آن با 13-14 هزار پرسش وپاسخ خبر میدهد.
امسال 5کتاب دردست چاپ داردیم
سیدمحمد اکبریان میگوید: در کنار چاپ وانتشار جزوات مختلفی که طی این چند سال بر اساس برخی سؤالات ، 5کتاب رادر دستور چاپ وانتشار قرار دادهایم که تابه امروز ((پاسخ های برگزیده : ویژه ماه مبارکرمضان )) به چاپ رسیده است و((پاسخ های ویژه ماه محرم )) نیز زیر چاپ است .
سایت PASOKHGOO.IR فعال شده است
علم جویی ودسترسی آسان بیشتر مردم به شبکهی جهانی اینترنت وپرداختن هزینهی کمتر ، سبب استقبال جامعه برای جستجوی بسیاری از سؤالات وپاسخهای در ذهن ازاین طریق گشته است ؛ بنابراین وباتوجه به رسالت تبلیغی مرکز ((پاسخ به سؤالات دینی )) در کنار ایجاد چندین وبلاگ اختصاصی و در اختیار قرار دادن آدرس الکترونیکی مرکز بانام ((M-PASOKHGOO@YAHOO.COM)) سایت اختصاصی این مرکز با نام ((PASOKHGOO.IR)) نیزبرای پاسخگویی وبررسی سؤالات وشبهات مخاطبان خود ، راه اندازی شدهاست .علاقه مندان دراین سایت می تواننددرکوتاهترین زمان ، پاسخ خود را از طریق نمایش در سایت و یا پست الکترونیکی خود دریافت کنند .
این مرکز نیاز به اطلاع رسانی وتبلیغات بیشتری دارد
با وجود فراخوانی که هر ششماه برای پاسخگویی به پرسشهای بی شمار دانشجویان ،به دانشگاههای سراسر کشور ارسال میشود ویاچاپ بروشورهای که در ایام نمایشگاه کتاب بین مردم توزیع می شود ویا حتی قابلیت جستجو درسایتهای مختلف اینترنتی ، همچنان بسیاری از مردم از وجود چنین مرکزی که میتواند به راحتی پاسخگویی سؤالات آنها در زمینههای مختلف باشد ، بیاطلاع هستند ؛ بنابراین ایجاد تمهیدات گوناگون ، مانند اطلاع رسانی از طریق رسانه ملی ویا دست کم ، ملزم کردن تمام نشریههای دفتر تبلیغات اسلامی برای تبلیغ این مرکز ضروری است.
فضای محیطی واداری محدود وقابلیتهای بالاب مرکز
باوجود تشکیل 5گروه پژوهشی مختلف وجذب وبه کارگیری دست کم 40پژوهشگر ومحقق موفق روزانه صدها نامه وتماس تلفنی که از ساعت 9-12 صبح و4تا7 بعدالظهر حتی در روزهای تعطیل ، مرکز را به مجموعهای پویا وزنده تبدیل کردهاست ،متأسفانه فضای محیطی ، بسیار محدود ونامناسب است ؛ چه اینکهدر فضایی که مساحتاش به 150متر هم نمیرسد وبخشهایی که با دیوار کاذب از هم جداشدهاند ، عملا ً با تمام دقت پژوهشگران وپاسخ دهندگان به کار میبندد ، درصد اشتباه وخطاپذیری بالا میرود؛ بنابراین اختصاص ساختمانی بزرگتر وایجاد اتاقهای مستقل گریز ناپذیر است .
تلفن مرکز را چهار رقمی کنید
طبیعتاً کسانی که در محدوده شهرقم زندگی میکنند ، راحت تر و باخیال آسوده تر می توانند باشماره تلفن7835555 تماس بگیرند و بیتوجه به زمان مکالمه ، سؤالات ویا مشکلات تربیتی و روانشناختی خود را مطرح کنند؛در حالی که مخاطبان شهرستانی ویاساکن در شهرهای دیگر ، عموماً نمی توانند به این مسئله به راحتی نمیتوانند مسائل خود را مطرح کنند ؛ چهار رقمی کردن تلفن این مرکز به مخاطبان شهرهای دیگر این امکان را میدهد که با هزینههای داخل شهری وباخیال آسوده با این مرکز تماس بگیرند .
طرحهای آینده مرکز ویک دنیا امید
تدوین کتابهای متنوع وبیشتر در این زمینه ، گسترش فعالیت دربخش اینترنت ، به روز کردن پاسخ ها باتوجه به شبهات موجود شبهشناسی وحضور به موقع و آمادگی در عرصه فرهنگی ومراکز حساس ، سرعت بخشیدن در ایجاد ارتباط وارسال پاسخها ، حضور در عرصههای علمی مانند گردهماییها وتعامل با مراکز فعال پاسخگویی وپژوهشکدههای درونی پژوهشگاه علوم وفرهنگ اسلامی ، ایجاد نشستهای تخصصی با کارشناسان حوزه ودانشگاه استفاده از نیروهای کار آمد حوزوی وارتباط واریزی باآنها و... از طرح هایی است که مدیران وپژوهشگران این مرکز به دنبال محقق ساختن آن در آیندهای نزدیک هستند.
|